UTP Kullanan ethernet baglantilarinda RX Gelen bilgi, TX Giden bilgi olmak uzere iki sinyal bulunur. Sinyaller iletim ortaminda kaybolmasin ve gurultunun arasinda kaynayip gitmesin diye, simetrik hatlarla gonderilir (Balanced). Koaksiyal kablo ise dengesizdir. EIA bu konuda sunlari soylemis:
RJ-45 jaki, analog sinyal ve Digital data gondermek icin kombine bir jaktir. Bu jaki kablo giren yeri asagida ve SIKISTIRMA mandali arkada olacak sekilde tutarsaniz, en soldaki 1. uc olur. Bu durumda jak uclari:
1. DATA TX +
2. DATA TX -
3. DATA RX +
4. TELEFON IN
5. TELEFON RETURN
6. DATA RX -
7. RESERVED
8. RESERVED
Simdi UTP icindeki kablolarin kalinligi ve sarmal adimi, 100 Ohm karekteristik empedans olusturacak sekilde dusunulmustur. Bu nedenle Ethernet karlarinin cikis ve girislerindeki trafolar 100 Ohm empedans cevrimi yapar. Bu nedenle TX'ler bir sarmalda, RX'ler bir sarmalda, telefonda baska bir sarmalda tasinmalidir. Sarmallar icin Turuncu-Turuncu beyaz, Yesil-YesilBeyaz, Kahve-KahveBeyaz ve Mavi - MaviBeyaz renkleri ongorulmustur. Bu durumda 1 sarmal TX'e, ikinci sarmal RX'e baglanmalidir. Elektrik sinyalleri uzerinden gittikleri kablonun rengine bakmaz, onemli olan sarmallarin karsilikli dogru baglanmasidir. Bu bilgiyle
TX + (1) ve TX - (2) bir sarmal, RX + (3) ve RX - (6) bir baska sarmal olmalidir. Digerleri onemsizdir. Yani renk - renkbeyaz gibi sarmallari karsilikli olarak baglarsaniz sorun cikmaz. Fakat her seyde oldugu gibi bu renklerin kullaniminda da bir standart vardir. Bu standarda uyarsaniz patch panelleri vs. baglarken dert cekmezsiniz.
1 - TX + Turuncu Beyaz
2 - TX - Turuncu
3 - RX + Yesil Beyaz
4 - TEL Mavi
5 - TEL Mavi Beyaz
6 - RX - Yesil
7 - KahveBeyaz
8 - Kahve
Peki cross kablo meselesi. Burada bir karttan cikan (TX) bilginin oteki karta giren (RX) bilgi olarak yol almasi gerekir. Bu nedenle baglantida bir taraf aynen kalirken diger tarafta 1,2 ve 3,6 nolu kablolar capraz baglanir. Yani Turuncular ile yesiller bir konnektorde yer degistirir. Bu durumda ag hizi 10 MBit kartla, 20 MBit, 100 MBit kartla 200 MBit olur.. Kart ureticilerinin yalancisiyim burda.. Dayanaklari bu tur baglantida full-duplex kullanilmasi yani ayni anda bilginin hem gonderilip hem alinabilmesi. Eger HUB kullanirsaniz, HUB icersinde RX diger TX'lere, TX diger RX'lere baglanir; Full duplex calismaz, Ama Layer 2+ Bir switch'de full-duplex calismayi saglar..
Sarmal prensibine uymazsaniz, CAT-5 kablo ile 10MBit ag guzelce calisir, Fakat 100 MBit ag biraz zor calisir. Genelde paket kayiplari vs.ile baglanti kaybolur, bazen kartlar 10Mbit moduna gecer baglanti devam eder. Bu arada, aktarilan bayt/saniye ag hizindan baska pek cok faktore baglidir. Ama genede en buyuk hiz katsayisi 10 MBit / 100 MBit ag elemanlarina baglidir..
[align=right:88c37bc965]Yazar : Serdar KOYLU[/align:88c37bc965]
Yer imleri