- daha sonra bu txt dosyamızı "menu.lst" isminde kaydediyoruz . ( tırnak işaretleri yok ) dosyanın windows altında tanınmaz olması gerekiyor = uzantısı "lst" olduğu için. Bunu yapmak için de herhangi bir windows explorer'ı açıyoruz ( bilgisayarım'a çift tıklayarak örneğin ) üst menüde araçlar > klasör seçeneklerine tıklıyoruz > daha sonra çıkan menüden görünüm'e geliyoruz ve orada : "bilinen dosya türleri için uzantıları gizle"yi eğer önünde tik varsa kaldırıyoruz. Bundan sonra yarattığımız txt dosyasının adını "menu.lst" olarak değiştiriyoruz. Eğer "dosya uzantısını değiştirmek istiyor musunuz?" gibi bir mesaj çıkarsa "evet" diyoruz.
- Son olarak bu "menu.lst" dosyasını usb disk'imize kopyalıyoruz. Burada da dikkat edilmesi gereken en üst klasöre kopyalamamız yani usb'yi windows'tan açtığımızda direk karşımıza bu dosyanın görünür olması . ( ayrıca grldr ve diğer klasörler ( upup,ubcd ve pmagic klasörleri) görünür olmalı )
tüm bu işlemler sonunda bootable usb'miz hazırdır. Makinamızı usb takılıyken açıyoruz ve bios ekranında multi-boot menu'ye giriyoruz ( f12 veya f8 veya başka bir tuş olabilir , değilse bios'dan boot sırasını usb flash disk olarak ayarlamamız gerek )
çıkan menüde usb flash disk'imizi seçiyoruz .
Eğer bir terslik olmamışsa ( dosyaları yazarken herhangi bir yazma hatası vs.. ) ve donanımımız da uyumlu ise multi-boot menüsü karşımızda olmalıdır. Buradan istediğimiz seçeneği seçip boot edebiliriz.
GRUB kullanarak başka iso'ları boot eden var mı ?
edit : arkadaşlar ntfs dosya sistemi ile de denedim ve tüm iso'lar çalışıyor. sonuçta format atmaya bile gerek yok . sadece master boot record (MBR) yazıp sonrasında "grldr" dosyasını usb'ye kopyalamak bootable yapmak için yeterli. ama yine de ayrı bir boot partition'ın olması oldukça faydalı bence. neyse sonuç olarak : ntfs ve fat32 dosya sistemleri ile boot edilebiliyor. bizzat denedim. fat16'da ise boot edildiğini duydum ama şahsen denemedim.
Yer imleri