Bilgi güzel sağol ama şu bas ağrısıda ağrı kesici olmadan geçmiyoki.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Başağrısı Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay, ağrı kesici almayı alışkanlık haline getirmenin, kansere ve ölüme varan çok büyük tehlikeleri bulunduğunu belirtti.
Prof. Dr. Tulunay, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ile Klinik Farmakoloji Derneği'nce ortaklaşa düzenlenen “Ağrı Tedavisi Toplantısı”nda, ağrı ve ağrı kesicileri anlattı.
İnsanoğlunun ağrı ile yaratıldığını ve ağrı ile yaşadığını belirten Prof. Dr. Tulunay, ilk keşfedilen ilacın da ağrı kesici olduğunu kaydetti.
Sürekli hale gelen ağrıların sağlık sorunlarının yanı sıra maddi kayıplara da neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Tulunay, bugün Türkiye'de sadece kadınların migrenine bağlı olarak her yıl yaklaşık 300 milyon dolarlık ekonomik kaybın meydana geldiğini söyledi.
TÜRKİYE'DE BİLİNÇSİZ AĞRI KESİCİ KULLANIMI...
Türkiye'de ağrı kesici ilaçların çok bilinçsiz kullanıldığını, bunun da hem ilaç israfına hem de hastalıkların tedavisinin gecikmesine neden olduğuna işaret eden Prof. Dr. Cankat Tulunay, şunları kaydetti:
“Tanısı konulmayan ağrı, tedavi edilemez. Çok basit, ayda yılda bir gelen ağılarda basit bir ağrı kesici almanın mahsuru yok. Ama ağrı kesici alma gündelik hale geldiyse, 3-4 günde bir alınıyorsa, bunun çok büyük zararları var. (Ne olacak basit bir ağrı kesici) dediğimiz ilaçlar, karaciğer harabetine sebep olmakta, kanser yapmakta, kromozom anomelleri ve zehirlenmelere neden olmaktadır.”
Ayda, yılda 1-2 basit ağrı kesici almanın sakıncası olmadığını, ancak 3-5 günde bir ortaya çıkan ağrılarda ağrı kesicilere müsaade etmediklerini bildiren Prof. Dr. Tulunay, “3-5 günde bir ağrınız oluyorsa, ağrı kesici almakla idare etmeyin. Tekrarlayan bir ağrınız varsa mutlaka ve mutlaka doktora gidin” dedi.
“DOKTORLAR VE HALK KANDIRILIYOR”
Türkiye'de bazı ilaçların, firmalar tarafından olmayan endikasyonlar eklenerek satıldığını iddia eden Prof. Dr. Tulunay, bu şekilde doktorların ve halkın kandırıldığını söyledi.
Karaciğer için çok toksit olan ve dünyada 20, 30'uncu sıralarda satılan bazı ilaçların Türkiye'de ilk sıralarda satıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Tulunay, bu konuda doktorları ve hastaları uyardı.
KANSER AĞRILARI...
Türkiye'de kanser ağrısı tedavisinin de yetersiz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cankat Tulunay, bu nedenle kanserli hastaların kanserin derdini çekmenin yanı sıra çok büyük ağrılar da çektiğine işaret etti.
Kanserde ağrı oranının yüzde 90 oranında azaltılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Tulunay, Dünya Sağlık Örgütü'nün kanser ağrısında tavsiye ettiği üç basamaklı tedavi yönteminin sadece birinci basamağındaki ilaçlarının Türkiye'de bulunabildiğini kaydetti.
Prof. Dr. Tulunay, şöyle dedi:
“Daha şiddetli ağrıları kesmek için kullanılan ilaçların bulunduğu 2. ve 3. basamakta eksikliklerimiz var. Bunların bir kısmı bürokratik engellerden bir kısmı da yanlış bilgilerden kaynaklanıyor. Bu sorunun da mutlaka çözülmesi gerekiyor.”
“Opioid” denilen morfin ve türevlerinden oluşan ağrı kesicilerden korkmamak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tulunay, bunların sentetik ağrı kesicilere göre çok daha faydalı olabileceğini de sözlerine ekledi.
Yazıyı herkesin görmesini istedim.
[align=right:c262b7f15d]hurriyetim.com.tr[/align:c262b7f15d]
Bilgi güzel sağol ama şu bas ağrısıda ağrı kesici olmadan geçmiyoki.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu - |
Yer imleri