AMD ya da Intel CPU deyip basitleştirmemek lazım. Çünkü kendi içlerinde de farklılıkları var. Örneğin Intel'in yeni CPU'larında bellek yongası işlemci içerisinde, yakın bir zamanda grafik yongası da işlemci içinde olacak. Bu sayede anakart üzerinde kuzey yongasının bir işlevi kalmayacak.
Kullanım alanına göre iki firmanın işlemcileri farklılık gösteriyor. İşlemci testlerine bakarak hangisinin, hangi alanda daha iyi olduğunu öğrenebilirsiniz.
Ayrıca bu işlemcilerin çalıştıkları platformlar ve bağlantılarının sağlandığı pin sayıları da değişiyor. Buradan şunu çıkarmayınız, Intel ve AMD işlemcilerinin sabit pin sayısı yok. Kendi içlerinde de farklı pin sayılı işlemcileri var. Mesela AMD AM2, AM3 gibi ya da Intel 775soket, LGA 1156 gibi...
İki firmanın da CPU'larda kullandıkları 'cache'ler farklı bölümlerde olabilir. Birisinde L2 iken, diğerinde L3 olabilir. Farklı diyorum çünkü işlemci çalışma prensipleri farklı.
Açıkcası farkları sıralamak için bir makale çıkarmak gerekli, birçok sitede detaylı makalelerden yararlanarak farkları daha net bir şekilde öğrenmeniz mümkün.
Saygılar...
Yer imleri