Günümüzde internet üzerinde hiç olmadığı kadar çok web hosting seçeneği olduğunu görmekteyiz. Sağlayıcılar artık büyük ölçekli kuruluşlardan mikro işletmelere ve bireylere kadar herkese hizmet verip, tüm bütçeleri karşılayacak şekilde donatılmıştır.
Yeni bir web hosting ararken en sık rastlayacağınız seçeneklerden ikisi cloud hosting ve paylaşımlı hostingdir. Her birinin kendine özgü avantajları vardır ve durumunuza bağlı olarak sizin için faydalı olabilir. Peki hangi hosting seçeneğinin size en uygun olduğunu nasıl anlayacaksınız?
Gelin birlikte bulalım.
linux hosting
Cloud Hosting Özellikleri
Bu iki seçenek arasındaki ana ayırt edici faktör, cloud hosting işleminin birden fazla sunucunun kullanımına izin vermesidir, paylaşımlı hosting ise yalnızca bir sunucu kullanır. Birden fazla sunucuya erişebilmek avantajlı olabilir çünkü eğer bir sunucuda problem varsa, sitenizi başka bir sunucuya taşıyarak arıza süresini ortadan kaldırabilirsiniz.
Dahası bu tür bir yük devretme teknolojisi, sitenizin diğer sunucularda yeniden yüklenirken işlevselliğini yitirmemesini sağlar. Kısacası, cloud hosting size yüksek düzeyde güvenilirlik sağlar. Yüksek trafikli siteler ya da herhangi bir aksama süresinin büyük bir zarar teşkil edeceği işletmeler için cloud hosting bir zorunluluktur.
Paylaşımlı Hosting Özellikleri
Bu hosting seçeneği, adından da anlaşıldığı gibi tek bir sunucudaki diğer web siteleriyle paylaşımlı olarak yapılır.
Paylaşımlı hosting kullandığınızda, bant genişliği, depolama alanı ve disk alanı gibi kaynakları diğer sitelerle paylaşırsınız. Paylaşımlı hosting, internette karşılaşacağınız en yaygın hosting türlerinden biridir. Hemen hemen tüm sağlayıcılar bu hosting türünün çeşitli versiyonlarını sunmaktadırlar.
Cloud Hosting'in Diğer Bir Adıyla Bulut Hosting Avantajları Nelerdir?
Cloud Hosting'in üç ana avantajı vardır: güvenilirlik, performans ve koruma.
Bir bulut hosting düzenlemesinde aynı anda birden fazla sunucu kullanıldığından, siteniz her zaman en iyi işlevselliğe sahiptir. Bir donanım sorunu veya başka bir aksaklık varsa, siteniz başka bir sunucuya geçirilir. Bu tür bir sanallaştırma, satış, üretkenlik ve itibar için sürekli çalışma süresine güvenen işletmeler için özellikle önemli olan maksimum güvenilirliği sağlar.
linux web hosting
Üç işletmeden birinin elektrik kesintileri, şebeke arızası, insan hatası, kasırgalar ya da su baskını dahil olmak üzere son beş yılda herhangi bir tür felaket yaşadığı gerçeğini göz önünde bulundururusak, bu özellikle bilincinde olmamız gereken önemli bir durumdur. Felaketin ne zaman başımıza geleceğini tahmin edemeyiz. İş sürekliliği için önceden planlama kabiliyeti, cloud hosting'in ana satış unsurlarından biridir.
Dahası, performans açısından cloud hosting'i alt etmek zordur. İyi bir sağlayıcıyla çalıştığınız sürece, dinamik isteklerin yıldırım hızında işlendiği, hızlı yükleme süreleri sunan üst düzey bir performans bekleyebilirsiniz. Bu, cloud hosting'i yüksek hacimli trafik alan web siteleri için ideal kılar.
Son olarak, güvenlik söz konusu olduğunda siteniz için cloud hosting'i gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Çoğu sağlayıcı, kötü amaçlı yazılım, hizmet reddi ve çapraz kodlama gibi yaygın tehditlere karşı veritabanlarını ve uygulamalarını korumak için güvenlik protokollerini artırdı.
Şifreleme gibi önleyici tedbirler, verileri korumak ve saldırganların bir ağa sızmasını önlemek için kullanılır. Tabii ki saldırılara karşı tamamen korunmak mümkün değildir fakat sitenizin cloud hosting ile güvende olduğundan emin olabilirsiniz.
IHS bulut hosting alt yapılı VDS servisleriyle ihtiyacınıza göre sunucunuzu hem donanım hemde yazılım açısından istediğiniz gibi oluşturabilir böylelikle ihtiyacınız kadar öder gereksiz maliyetlerden kaçınmış olursunuz.
Cloud Hosting'in Dezavantajları Nelerdir?
Cloud Hosting'in tek gerçek dezavantajı maliyettir. Eklenen özelliklerinden dolayı, cloud hosting için biraz daha fazla ödeme yapabilirsiniz. Kısıtlı bir bütçeye sahipseniz veya çok fazla ek özelliğe ihtiyacınız yoksa, cloud hosting sizin için en iyi seçenek olmayabilir.
Bununla birlikte, cloud hizmetlerinin kullanımı son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Forbes, Cloud bilişim harcamalarının, 2009 yılından bu yana IT harcamalarının oranının 4.5 katına çıktığını ve 2015'ten 2020'ye kadar IT harcamalarının 6 katından fazla büyümesi beklendiğini bildirmiştir. Yani daha fazla şirket cloud hosting'in potansiyelini fark ediyor ve buna göre kaynak tahsis ediyor.
Paylaşımlı Hosting'in Avantajları Nelerdir?
Paylaşımlı hosting'i cazip kılan ana etken maliyetidir. Birden çok site tek bir sunucuda paylaşıldığı için, maliyet paylaşılır. Bu, paylaşımlı hosting'i en uygun fiyatlı hosting seçeneği haline getirir ve bireylerin veya işletmelerin minimum harcama ile bir web sitesi yayınlayabilmesine olanak tanır. Hosting için çok fazla paranız yoksa, bu seçenek sizin için mantıklı olabilir.
Ek olarak, "paylaşımlı hosting" adı altında, ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilmiş bir plan bulmayı mümkün kılan farklı seçenekler vardır. Örneğin IHS bir çok farklı paylaşımlı hosting planı sunar: WordPress hosting ve OpenCart eticaret hosting paketleri, Bireysel
Hosting paketleri ( Nano, Bireysel, Profesyonel ), Kurumsal Hosting Paketleri ( Kurumsal, Kurumsal VIP, Kurumsal Profesyonel )
Bu planlar aşağıdaki kıstaslara göre değişir:
• Sahip olacağınız toplam web sitesi sayısı
• Toplam kullanılabilir bant genişliği
• Sahip olacağınız park domain sayısı
• Sahip olacağınız sub-domainlerin sayısı
• Toplam e-mail depolama alanı
• Kullanacağınız yazılım ve programlama dili
Yeni başlıyorsanız ve yalnızca temel bilgilere ihtiyacınız varsa - örneğin, düşük trafikli bir siteniz var ve çok fazla da ek özelliğe ihtiyacınız yoksa, bu paylaşımlı hosting seçeneklerinden biri sizin için uygun olacaktır.
Paylaşımlı Hosting'in Dezavantajları Nelerdir?
Yukarıda anlattıklarımızdan da anlaşılabileceği gibi paylaşımlı hosting'den cloud hosting ile aynı düzeyde bir performans göstermesini bekleyemezsiniz. Siteniz diğer web siteleriyle aynı sunucuyu kullandığı için, paylaşımlı hosting size yeterli kaynakların her zaman bulunabileceğinin garantisini veremez.
Başka bir site trafiğe aşırı yüklenirse, bu sizin sitenizin performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu, zaman zaman kesinti ya da yavaşlama gibi sorunlara yol açabilir. Yüksek bir trafik beklentiniz varsa, paylaşımlı hosting sizin için en iyi seçenek olmayabilir.
Cloud Hosting Ne Zaman Seçilmeli?
Cloud hosting seçmenin mantıklı olabileceği örnek bir senaryo:
Yüksek trafik alan orta/büyük ölçekli bir işletmesinizdir. Ziyaretçileriniz, hızlı yüklenen ve düzgün çalışan yüksek performanslı bir site beklerler. Kesinti süresiyle uğraşma gibi bir seçeneğiniz yoktur ve kaynakları başka sitelerle paylaşırken ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında endişelenmek istemiyorsunuzdur.
Herhangi bir kesinti, işiniz için büyük bir aksaklık olur çünkü satışları zedeleyebilir, israfa sebep olur ve itibarınıza zarar verebilir. Bir felaketin getirebileceği tehlikeleri öngörebiliyorsunuz ve önleyici düzenlemeleri yapmanız gerekiyor. Güvenilirliğe büyük ihtiyaç duyuyorsunuz ve bir felaketin meydana gelmesi durumunda birden fazla sunucuya erişim sahibi olmak istiyorsunuz. Kısacası sizin işletmeniz için iş sürekliliği önemli.
Ayrıca, markanızı geliştirmeye ve daha fazla trafik oluşturmaya devam ederken sitenizi de büyütme olasılığınız var. Yani CPU ve RAM kaynaklarını ölçekleyebilme seçeneğini de açık tutmak istiyorsunuz.
Güvenlik konusunda da endişeleriniz var. Hassas verilerin yanlış ellere geçmesini istemiyorsunuz, dahası siber saldırılar işlerinizi geçici olarak kesintiye uğratabilir.
Ayırabilecek ek bütçeniz de var ve cloud hosting ile gelen avantajlar için masraftan da kaçınmıyorsunuz.
İşte bütün bu örnek koşullar altında cloud hosting en mantıklı seçenektir.
Paylaşımlı Hosting Ne Zaman Seçilmeli?
Şimdi de bir başka örnek senaryoya bakalım:
Web hosting işine yeni başlayan küçük bir işletme veya bireysiniz. Belki de sadece kendi blogunuzu yayınlamak veya internette küçük bir alana sahip olmak istiyorsunuz. İhtiyaçlarınız oldukça az ve çok fazla ek özelliğe gereksinim duymuyorsunuz. Tüm istediğiniz, temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek basit bir hosting sistemi.
Sitenizde çok fazla trafik olacağını tahmin etmiyorsunuz ve hatta üst düzey performansa da ihtiyacınız yok. Tabii ki kesinti olmasını istemezsiniz ama olsa bile size orta/büyük bir şirkete vereceği zararı vermez.
Teknik uzmanlık açısından biraz yetersiz hissediyorsunuz. Perde arkası detayları ile çok fazla ilgilenmek istemiyorsunuz, bunlarla sağlayıcının ilgilenmesini tercih ediyorsunuz. Sizin birincil odağınız, işinizi halledebilecek uygun fiyatlı bir hosting servisi bulmak.
İşte bu durumda da, sizin için en iyisi paylaşımlı hosting'dir.
Sonuç
Size en uygun hosting türünü seçmek, durumunuza ve önceliklerinize bağlıdır. Cloud ve paylaşımlı hosting arasındaki temel farkları anlamak da doğru kararı vermenize yardımcı olacaktır.
Siz bir hosting planı seçerken en çok neye önem veriyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın!
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu - |
Yer imleri