3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    Donanımcı Array sena - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2006
    Yer
    İSTANBUL
    Mesajlar
    791
    İtibar Gücü
    0

    FTR(Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon) ve Fizyoterapist nedir?

    Fizyoterapist Kimdir?

    Fizyoterapist, hekim tarafından tanısı konan hastaların fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarını planlayan ve uygulayan; sağlıklı kişilerde özel egzersiz ve rehabilitasyon programları ile fiziksel uyumu arttırıp, hastalık ve sakatlıkları önleyen profesyonel bir sağlık elemanıdır. Ölçme ve değerlendirme metotlarını kullanarak hasta veya sağlıklı kişinin fizyoterapi ve rehabilitasyon programını gerekli gördüğü teknik ve elektroterapi ajanlarını kullanarak, uygular.

    Rehabilitasyon Nedir?

    Rehabilitasyon, kişinin doğuştan veya sonradan, herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin, kaybedilmiş bazen de limitlenmiş olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesini sağlamaktır. Çok yönlü tedavi yaklaşımı olan rehabilitasyon, bedensel özürlülerde hastalığa ve hastaya özgü fizyoterapi ve rehabilitasyon programını gerektirir ve rehabilitasyon programının standardizasyonu yoktur. Rehabilitasyon uygulamalarının ana üyesi fizyoterapisttir.

    ÇALIŞMA ALANLARI

    1-)Yataklı Tedavi Merkezleri (Üniversite, Devlet ve Sigorta Hasteneleri vb...)

    *Ortopedi ve Travmatoloji
    *Nöroloji / Pediatrik Nöroloji
    *Psikiatri
    *Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
    *Beyin ve Sinir Cerrahisi
    *Genel Cerrahi
    *Kardiyoloji
    *Kalp damar cerrahisi
    *Göğüs Hastalıkları / Göğüs Cerrahisi
    *Çocuk Hastalıkları
    *Üroloji
    *Onkoloji
    *Kadın Doğum
    *Kulak-Burun-Boğaz
    *Tüm Yoğun Bakımlar
    *Plastik Cerrahi / Yanık Üniteleri
    *Romatoloji
    *Acil Servis Üniteleri
    *Diş Üniteleri

    2-)Rehabilitasyon Merkezleri / Protez-Ortez Üniteleri

    3-)Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

    4-)Endüstri Alanları

    5-)Okullar

    6-)Spor Klüpleri

    7-)Huzur Evleri

    Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri

    9-)Kaplıca Merkezleri

    10-) Termal Oteller

    11-) Engelli/özürlü Okulları/ Hastaneleri/Evleri

    Masör ve Fizyoterapist aynı şey değildir!

    Halkın büyük kısmı fizyoterapist kelimesinin ne demek olduğunu bilmediği için, fizik tedavi denildiğinde masaj aklına gelir ve masörlükle aynı şey zanneden birçok insan vardır. Masörlükle bir ilgisi yok ,sadece FTR öğrencisi 2. sınıfta tıbbi masaj(konnektif doku masajı,derin friksiyon masajı v.s.) öğrenir ve bunu gerekli görürse uygular,yani fizyoterapistin tek işi masaj değildir.Dolayısıyla benzer meslek olarak masörlüğü göstermek de yanlıştır.
    Ayrıca masörler için masör-masöz kursları vardır ya da fizyoterapistler tarafından 2aylık bir eğitimle yetiştirilirler.

    ÜNİVERSİTE (4YIL) BOYU ALINAN DERSLER

    Egitim programi içinde anatomi, fizyoloji, histoloji, fizik gibi temel tip ve isi isik, hidroterapi, elektroterapi, masaj, tedavi hareketleri prensipleri, hastaliklara yönelik özel degerlendirme ve egzersiz teknikleri, kinezyoloji, protez, cihaz, pulmoner ve kardiyak rehabilitasyon, sporcu sagligi ve egitimi, is ugrasi tedavisi, mesleki rehabilitasyon, isitme konusma tedavisi gibi mesleki dersler, nöroloji, dahiliye, ortopedi, kadin dogum, gibi klinik dersleri teorik ve uygulamali olarak verilmektedir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksekokullarinin egitim programi fizyoterapistlerin, fizyoterapi rehabilitasyona yönelik degerlendirme ve egitim yaklasimlari ile özürlü kisileri tedavi etmeleri, daha bagimsiz ve saglikli olarak topluma kazandirilmalari ve bu konuda dünyadaki gelismeleri izleyerek sürdürülmektedir.

    Aldiklari egitimi toplumun degisen gereksinimlerine uyumlandirabilen fizyoterapistler hareket ve fonksiyondaki kayiplari, varolan yetenekleri, özürlülügü ve engeli degisik ölçme-degerlendirme, özel testler ve yaklasimlar ile degerlendirir, fizyoterapi tanilamasini takiben kisinin fonksiyonel gereksinimleri, yetenekleri ve motivasyonunu göz önünde bulundurarak tedavi programini planlar ve uygular. Fizyoterapi- rehabilitasyon programini uygularken nöroterapatik yaklasimlar, egzersiz, manuel tedavi yöntemleri, fiziksel, elektroterapi ve mekanik ajanlar, fonksiyonel aktivite egitimi ve mesleki rehabilitasyon yaklasimlari gibi yöntemlerden yararlanirlar. Gerekli durumlarda yardimci, adaptif, destekleyici ve koruyucu ekipman, cihazlar ve araç/gerecin tasarimini ve takiben günlük yasam aktiviteleri sirasindaki kullanimini bizzat gözlemleyip egitim vererek yardimci olurlar. Herhangi bir neden ile kolunu yada bacagini kaybetmis kisileri fizyoterapi yöntemlerinden yararlanarak protez (suni uzuv) uygulanmasina hazirlar, hastaya uygun protezin tasarimi ve protez ile rehabilitasyonunda görev alirlar.

    Tibbin pek çok alanina (Nöroloji, ortopedi, pediatri, kardiyoloji, gögüs hastaliklari, fiziksel tip ve rehabilitasyon, jinekoloji, üroloji, romatoloji, psikiyatri gibi) hizmet veren fizyoterapistler, zamanla toplumun degisen gereksinimlerine göre çesitli alanlarda özellesmislerdir.


    Türkiye’ de ve Dünyada Fizyoterapistler

    Dünya Fizyoterapistler Birligi Avrupa Bölgesi'nin Fizyoterapi'de mezuniyet sonrasi egitimi konusunda her yil gerçeklestirdigi toplantilar kapsaminda özellesmis fizyoterapistlerin profili de çizilmis ve Avrupa Birligi ülkelerinde yayginlastirilmistir.

    Geçtigimiz yüzyilda fizyoterapideki önemli bir gelisme fizyoterapinin hastane temelli uygulamalarin yani sira hastane disina tasinmasidir. Özellikle endüstriyel alanda rehabilitasyon çalismalari, ev ve is ortaminda yapilan ergonomik düzenlemeler ve toplum temelli rehabilitasyon hizmetleri, saglikli ve özürlü kisiler için spor ve rekreasyonel aktivitelerin organizasyonu, özürlü kisilerde fonksiyonu kisitlayan, çevresel ve mimari engellerin düzeltilmesi ve fiziksel uyum için egitim, fizyoterapistlerin önemli aktiviteleri ve sorumluluklari arasina girmistir. Fizyoterapistler ayrica yönetim ve organizasyona dayali hizmet planlama, sekillendirme, hizmetin verilisi, devamliligi ve kaynaklarin etkin kullanimi konularinda da basarili çalismalar yapmaktadirlar.

    Türkiye'de fizyoterapistler dünyadaki meslektaslari gibi mezuniyet sonrasi bilim uzmanligi ve doktora çalismalari yapmakta, doçent ve profesör olabilmekte, fizyoterapi-rehabilitasyon yüksekokullarinda ögretim elemani olarak görev yapabilmektedirler. Ancak çalisma kosullari, görev-yetki ve sorumluluklari bakimindan hak ettikleri seviyeye bir türlü ulasamamislardir. Özellikle meslek yasalarinin olmayisi, çalisma kosullarini zorlastirmakta ve magduriyete yol açmaktadir. Dünyada ve Avrupa Birliginde yaygin olan uygulama, hekimin gördügü ve tanisini koydugu hastanin o hekim tarafindan fizyoterapiste gönderilmesidir. Söz konusu hekim herhangi bir branstan olabilecegi gibi aile hekimi de olabilmektedir. Maliyet etkinligi bakimindan da önemli olan bu çalisma kosulu, ulusal fizyoterapi-rehabilitasyon giderlerini önemli ölçüde azaltmaktadir. Dünyanin gelismis ülkelerinde saglik politikalari kapsaminda fizyoterapi-rehabilitasyon hizmetleri yapilandirilirken hizmetin kalitesinin arttirilmasi ve devamliligi üzerinde yogunlasilmakta, hasta haklari ve hastanin yararina olabilecegi düsünülen çözümlemelere yer verme çabalari görülmektedir.

    Dünyadaki tüm ulusal fizyoterapi derneklerini ayni çati altinda toplayan ve temsil eden Dünya Fizyoterapistler Konfederasyonunun misyonu dünya fizyoterapistlerinin birbirleri ile iletisimini, bilgi ve deneyim alisverisini saglamak, fizyoterapi egitimi ve uygulamalarini, standardi yüksek arastirmalar ile güçlendirmek, sosyal ve egitim amaçli kongreler ile meslegin gelisimini bilimsel ve yasal açilardan desteklemektir. Dünya Fizyoterapistler Konfederasyonu yayinladigi bir dizi bildirgeyle egitim-arastirma ve uygulamalarda uluslar arasi yüksek bir standart olusturmayi amaçlamistir. Söz konusu bildirgelerden en önemlisi mesleki otonomidir. Buna göre Fizyoterapistler sagligin iyilestirilmesi, koruyucu fizyoterapi, bakim ve fizyoterapi hizmetlerini kendi bilgi ve yeterlilikleri içerisinde, mesleki muhakeme yeteneklerini özgürce kullanarak uygulayabilme hakkina sahiptirler. Fizyoterapistlerin mesleki kararlari isveren veya diger meslek mensuplari tarafindan kontrol edilemez ve/veya kisitlandirilamaz. Mesleki unvanin korunmasi ile ilgili bildirgeye göre fizyoterapi hizmeti yalnizca fizyoterapistler tarafindan veya fizyoterapistin direktifi ve gözetimi altinda yapilabilir ve bu hizmet degerlendirme, fizyoterapi tanimlamasi, fizyoterapi yaklasimlarinin belirlenerek planlanmasi, uygulanmasi ve yeniden degerlendirmeyi kapsar. Hekimler ile iliskiler konusundaki bildirgede ise fizyoterapiste gönderilen sevklerde, bu sevkin fizyoterapide neler yapilacagini degil, yeterli tibbi bilgiyi içermesinin uygunlugu belirtilmektedir.

    Dünyanin ve Avrupa Birliginin standardi yüksek fizyoterapi-rehabilitasyon yüksekokullarindaki egitime esdeger egitim veren yüksekokullara ve bilimsel ve mesleksel olarak çagdas bir alt yapiya sahip olan ülkemizde gelecegin meslegi olarak gördügümüz fizyoterapistlik mesleginin yasal açilardan da çagdas düzeye ulasmasini diliyoruz.
    k!L!tLénmi$ H@tIr@ DéfTeR!m... kéNd!M! oKUm@M@ !ziN yOk.......

  2. #2
    Donanımcı Array sena - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2006
    Yer
    İSTANBUL
    Mesajlar
    791
    İtibar Gücü
    0
    FTR 2008 PUANLARI

    AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ (AFYONKARAHİSAR) Afyon Sağlık Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon SAY-1 31 - 350,676 354,328

    DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ (KÜTAHYA) Kütahya Sağlık Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon SAY-1 72 - 350,892 357,699

    HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon SAY-2 62kişi- 344,759 359,401

    SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (ISPARTA) Isparta Sağlık Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon SAY-1 41 - 352,241 359,040

    BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon SAY-2 41 312,937 333,655

    HALİÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon SAY-1 45 - 323,101 346,379 **

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon SAY-2 30 312,379 336,848 **

    İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ Sağlık Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon SAY-1 40 335,317 348,303


    ** %100 ve %50 Burslu olarak da öğrenci alıyor. Burslularda puanlar yukarıdakilerden farklıdır.
    k!L!tLénmi$ H@tIr@ DéfTeR!m... kéNd!M! oKUm@M@ !ziN yOk.......

  3. #3
    Donanımcı Array sena - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2006
    Yer
    İSTANBUL
    Mesajlar
    791
    İtibar Gücü
    0
    DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Y.O. SAY-1 72 355,389 380,199

    İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Y.O. SAY-1 62 357,555 368,545

    PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ (DENİZLİ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Y.O. SAY-1 62 353,271 360,899




    %25 - %50 - %100 ve DESTEK BURSLU FTR PUANLARI

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (Destek Burslu) SAY-2 10 334,793 339,655

    HALİÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (Burslu) SAY-1 5 353,556 369,325

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (Başarı Burslu) SAY-2 5 340,837 346,708

    BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (%50 Burslu) SAY-2 2 340,775 341,797

    HALİÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (%50 Burslu) SAY-1 5 348,363 350,369

    BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (%25 Burslu) SAY-2 2 337,827 338,618

    MUĞLA ÜNİVERSİTESİ Muğla Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon SAY-1 41 350,418 354,756
    k!L!tLénmi$ H@tIr@ DéfTeR!m... kéNd!M! oKUm@M@ !ziN yOk.......

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. MAC nedir?
    By sena in forum Genel
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 12-06-2020, 17:57
  2. ceo nedir?
    By s_o_n_y in forum Teknoloji
    Cevaplar: 9
    Son Mesaj: 09-12-2013, 01:32
  3. önereceğiniz bi fizik motoru kartı varmı?
    By mektup5x8 in forum Ekran Kartı
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 07-12-2006, 17:13
  4. Oyunlarda fizik devrimi!!
    By çöltilkisi in forum Teknoloji
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 09-05-2006, 21:25
  5. Fizik sorusu
    By overkillapo in forum KONU DISI
    Cevaplar: 19
    Son Mesaj: 23-01-2006, 18:39

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu -
 

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2