Gece Fotoğrafı Nedir? Nasıl Çekilir?
Manzaradan yapı fotoğrafçılığına kadar pek çok alanda özellikle gece vaktinde çekilmiş fotoğrafların daha güzel olduğu fikri hemen hemen her fotoğrafçı tarafından kabul edilmiş olan bir uzlaşma noktası olmuştur. Gece vaktinde ışığın az olduğu ortamlarda görüntüyü en temiz şekilde alabilmenin belirli oranda teknik anlamdaki yeterliliğe de işaret etmesinden dolayı böyle bir yargılamanın ortaya çıkması mümkün olabiliyor. Ancak gece fotoğrafları fotoğraf makinelerinde her ne kadar otomatik mod’lar eskisine oranla artık çok daha başarılı sonuçlar veriyor olsa da kolaylıkla elde edilebilen fotoğraflar değildir. Gece fotoğraflarının çekimi sırasında fotoğrafı çeken kişinin diyafram, perde gibi konulara son derece hakim olması gerekiyor.
Gece Fotoğrafları Ne Zaman Neyle Çekilmelidir?
Bir fotoğrafçı için hakkında bilgi sahibi olunması gereken en önemli konuların başında fotoğraf çekiminin ne zaman yapılacağı gelmektedir. Bu konuda gece fotoğraflarını çekmek isteyenlerin özellikle ışık yeterliliği konusunda yaşadıkları problemlerin önüne geçmek için gecenin farklı vakitlerinden hangisinde daha iyi bir sonuç alacağını bilmesi gerekiyor. Burada bilinmesi gereken en temel bilgi tam bir karanlığın ortaya çıkmadan önce gece fotoğraf çekimi yapmak için uygun ortamı oluşturabilecek zamanların meydana gelmesidir. Bu vakitler güneşin batmasını takip eden yarım saat ile bir saatlik süreler olabilir. Bununla birlikte yine benzer ışık oranlarının elde edilebileceği gün doğumundan hemen önceki saatler de gece fotoğraflarının çekimi için en ideal zamanlardan olmaktadır.
Gece Fotoğraflarının Çekiminde Uygulanabilecek Teknikler
Işığın yetersiz olduğu her alan yapıldığı gibi gece fotoğraflarının çekimi sırasında da görüntülerin daha temiz bir şekilde yansıması için mutlaka uzun pozlama yapılmalıdır. Burada deneme yanılma yöntemini kullanmak dışında kişilerin nasıl hareket ettiklerini gösteren daha başarılı bir gösterge bulunmamaktadır. Uzun pozlama sırasında fotoğraf makinesinin belirli sürelerle sabit tutulması gerektiği için bir tripod aracılığıyla fotoğraf makinesinin sabitlenmesi yerinde olacaktır. Uzun pozlama yapıldığı durumlarda gece fotoğrafı olmasına rağmen kişiler pozlamanın avantajını kullanıp ISO değerlerini de düşürebilirler. Bu fotoğraftaki gürültünün de azalmasına yardımcı olacaktır. Hareketli nesneler söz konusu olduğunda bu iki ayarı ideal konumuna getirmek için daha öncesinde deneme yanılma yöntemiyle doğru ayarlar bulunmalıdır.
Gece Fotoğraf Çekim Teknikleri
Gece fotoğrafları çekmek dikkat ve sabır gerektiren bir alandır, sabrınız ile çok güzel fotoğraflar çekmeniz mümkündür.
Maddeler halinde gece fotoğraf çekim teknikleri:
- Öncelikle gece fotoğraf çekimi yapacağımız alanı belirleyelim.
- Gerekli olan ekipmanlar, Tripot ve bir adet fotoğraf makinesi. (fotoğraf makinemiz için varsa uzaktan kumanda veya kablolu kumanda)
- Tripot kurulumunu yaptıktan sonra fotoğraf makinemizi tripot’un üzerine sabitleyelim. (Çekeceğiniz fotoğrafa göre dikkat etmeniz gereken konu çok yakınından her hangi bir nesnenin geçmemesi ve fotoğraf makinemizin kensinlikle titrememesi, mümkünse deklanşör veya kumandaya bastıktan sonra çekim bitene kadar tripot ve makineye dokunmayın.)
- Fotoğraf makinemizi M: (Manuel) moduna alalım, f: diyafram ayarlarımızı yapalım, genelde f 8 – 22 arası olmaktadır.
- ISO: ISO değerlerini mümkün olan en düşük değere getirelim, sebebi ise fotoğraftaki gürültüyü azaltmak ve gündüz çekilen fotoğraflar kadar net ve keskin fotoğraflar elde edebilmek için.
- Enstantane ayarlarını yapalım, diyafram ayarımıza göre genelde 8-30 arasında olmaktadır, deneme yanılma yöntemini kullanarak doğru fotoğrafı elde edeceğiniz ayarları bulabilirsiniz.
isterseniz BULB modunuda kullanabilirsiniz seçim size kalmış “BULB modu nedir, nasıl kullanılır?” makalemizden detaylara ulaşabilirsiniz.- tüm ayarlamaları yaptıktan sonra son olarak deklanşöre basmak kalıyor fakat öncesinde zamanlayıcı açıp 2 saniye olarak ayarlamanız gerekmekte çünkü deklanşöre basarken bile makineniz titreyecektir bu titreşimleri önlemek için zamanlayıcı 2 saniye idealdir, deklanşöre basın 2 saniye sonra çekim başlayacaktır.
kumandanız varsa zamanlayıcıyı kullanmanıza gerek yoktur.
Çekim bittikten sonra fotoğrafı ekranda görebilirsiniz, fotoğrafa göre tekrar çekim yapmak için ayarlarınızı değiştirip tekrar deneyebilirsiniz. Umarım gece fotoğrafları nasıl çekilir sorusunun cevabını verebilmişizdir.
Bol ışıklı gece fotoğrafları çekmeniz dileğiyle hoşçakalın 🙂
gece fotoğrafları nasıl çekilir
karanlıkta fotoğraf çekme teknikleri
canon gece çekimi ayarları
nikon gece çekimi ayarları
gece çekimlerinde enstantane ayarı
gece fotoğraf çekimi canon
gece fotoğraf çekimi nikon
gece fotoğraf çekimi için lens
Kaynak: https://www.onurozer.com.tr/gece-fotograf-cekimleri/
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu - |
Yer imleri