Ama size üzücü bir haber bu anakart p8 işlemci güç girişi istiyor.Eğer psu nuzda böyle bir çıkış yoksa bu anakartı kullanamayacaksınız.
ATi'yi satın alarak yonga seti üreticiliğine de soyunan ve geçtiğimiz Şubat ayında pazara sunduğu 690 serisi yonga seti ailesi ile ciddi derecede başarılı olabileceğinin ilk sinyallerini veren AMD, çalışmalarında son noktaya geldiği yeni nesil Phenom işlemcilerine yönelik olarak yüksek performanslı yeni jenerasyon yonga setleri üzerinde ki hazırlıklarını da tamamlamak üzere. Segment olarak baktığımızda Intel'in X38 yonga setine cevap olarak hazırlanan AMD'nin RD790 yonga seti de artık ufukta gördünü. Zira bazı anakart üreticilerinin RD790 yonga setli revizyon 0.1 anakartları hazır. Bu konuda çabuk davranan son dönemin popüler anakart üreticilerinden Gigabyte'ın RD790 yonga setini kullanan GA-MA790-DQ6 modelinin de detayları gün yüzüne çıkmaya başladı.
Gigabyte'ın RD790 temelli yeni anakartı AMD'nin kısa bir süre içerisinde çıkması beklenen soket AM2+ formunda olan yeni nesil Phenom işlemcilere desteğin yanı sıra geriye dönük olarak şu an satılmakta olan soket AM2 tipi işlemciler ile de tam uyumlu olarak çalışabilmekte. 8GB'a kadar DDR-2 1066/800MHz bellek desteği sunan anakartın RD790 yonga setin kullanması itibariyle en önemli özelliklerinin başında soket AM2+ işlemcilere verilen tam desteğin yanı sıra PCIe 2.0 uyumluluğu ve Quad Crossfire desteği geliyor. AMD daha önce bazı organizasyonlarında 4 adet ekran kartı aynı anda çalıştırabilen demo sistem ile canlı gösteriler yapmıştı. Gigabyte'ın RD790 temelli yeni anakartı üzerinde de 4 adet PCIe X16 slotu yer alıyor. Bu slotlar aracılığı ile 4 farklı ekran kartının aynı anda kullanımda dizilim 8x8x8x8x konfigürasyonunda oluyor ama AMD'nin şu an yaşanan sürücü sorunlarından dolayı 2008 öncesiden Quad Crossfire teknolojisini devreye sokabileceği açıkçası pek düşünülmüyor.
Gigabyte'ın yeni anakartı GA-MA790-DQ6 firmanın daha önce piyasaya sürdüğü bazı iddialı modellerinde öne çıkardığı temel teknolojilerini de üzerinde barındırıyor. Öncelikle Gigabyte'ın DQ6 serisi anakartlarında altını çizdiği 6-Quad özelliği bu anakart üzerinde de bulunuyor. Bunlar arasında 4 çekirdekli işlemcilere destek, iki fiziksel 2 de depolama çözümlerinde olmak üzere toplam 4 BIOS, yine 4 adet eSATA-II, 4x çift fazlı güç ünitesi ile yüksek verimlilik stabilite sağladığı ifade edilen 8 fazlı yapı, 4 adet ekran kartının takılabilmesine olanak tanıyan Quad Crossfire teknolojisi ve Quad Coolin adı verilen gelişmiş pasif soğutma sistemi yer alıyor. Soğutmadan bahsetmişken Gigabyte, RD790 temelli anakartı üzerinde daha önce hazırlanan DQ6 serisi anakartlardan da alıştığımız üzere bakır temelli gelişmiş bir pasif soğutma sistemi kullanmış. Isı iletim teknolojisini esas alan soğutma sistemi kuzey ve güney köprüsünün yanı sıra voltaj regülatörlerini de serinletmek ile yükümlü.
AMD, RD790 yonga seti ile birlikte güney köprüsü olarak ilk etapta SB600 güney köprüsünü kullanacak fakat Kasım ayından sonra firmanın hazırlıklarında artık son noktaya geldiği yeni güney köprüsü SB700 devreye girecek. Üstelik önümüzdeki yılın ilk yarısı içerisinde firma SB750 olarak bahsi geçen yeni bir Southbridge yani güney köprüsünü de kullanıma sunabilir. Yani pazara sürülecek RD790 yonga setini kullanan ilk anakartlar SB600 köprüsü ile gelirken devamında Kasım ayı içerisinde yapılacak güncelleme ile SB700 köprüsünü kullanan RD790 temelli yeni revizyon anakartlar da marketlerdeki yerini alacaklar.Japon üretimi SMD (Surface Mount Device) kapasitörleri ve mosfetlerde düşük RDS kullanımı ile aynı P35-DQ6 altı modeline benzer şekilde stabilite ve dayanıklılık konusunda son derece iddialı olan Gigabyte GA-MA790-DQ6 sahip olduğu 41 PCIe 2.0 hattı ile de göz dolduruyor.
Yeni yonga setinin PCIe 2.0 desteği vermesi son derece önemli bir gelişme. Zira özellikle 2008'den itibaren hem AMD hemde Nvidia yeni nesil ekran kartlarını PCIe 2.0 uyumlu olarak hazırlayacaklar. PCIe 1.1 standartı ile geriye dönük uyumluluğu olan ama malesef PCIe 1.0 ve 1.0a gibi daha eski standartlarları desteklemeyen PCIe 2.0 spesifikasyonu özellikle sağladığı yüksek bant genişliği ile ön plana çıkacak. Gigabyte'ın RD790 yonga setli yeni anakartının kullandığı yonga seti itibariyle yeni nesil işlemciler açısından bir diğer önemli özelliği ise HyperTransport 3.0 desteği sunması. Bilindiği gibi AMD'nin yeni nesil mikroişlemci mimarisi K10'un 128-bit FPU ünitesi ile birlikte ön plana çıkan ve anahtar rol üstlenecek bir diğer yeni ve temel teknolojisi bilindiği gibi HyperTransport (HT) 3 olacak. Bu arada geriye dönük olarak soket AM2 destekli anakartlarda da BIOS güncellemesi ile çalışabileceği ifade edilen yeni nesil soket AM2+ işlemciler soket AM2 destekli anakartlarda malesef yüksek bant genişliği sağlayan HT 3 desteğinden faydalanamayacaklar. AMD'nin yüksek peformans arzu eden kullanıcılar için yeni ynga setinin en performanslı ve amiral gemisi olacak üyesi olarak tasarladığı RD790 yonga setinin üzerine en azından gelecek Haziran ayına kadar daha güçlü ve iddialı bir modelin gelmesi şu anki planlar çerçevesinde pek mümkün görünmüyor.
Gigabyte'ın yeni anakartı GA-MA790-DQ6'ya geri dönersek anakart tam bir yonga zengini olduğu söleyebilmek mümkün. Zira anakart üzerinde kuzey ve güney yongalarının yanı sıra TI 1394, Realtek ALC889A, JMB eSATA ve çift gigabit ethernet desteği sağlayan farklı görevler üstlenmiş çok sayıda yonga olduğunu görüyoruz. Gigabyte'ın yeni anakartının ön plana çıkan önemli özelliklerinden biri de entegre ses desteği olacak. Konusunda uzman Realtek'in en yeni ses çiplerinden biri olan ALC 889A yongasını kullanan anakart DTS desteğinin yanı sıra 106dB'lik sinyal değerinin yanı sıra Blu Ray ve HD DVD'ye yönelik destek ile son derece iddialı. Bunun yanı sıra anakart üzerinde Teaming teknolojisine de destek sağlayan çift gigabit ethernet desteği de yer alıyor. Tabi Gigabyte'ın daha önce hazırladığı nForce 680i SLI yonga setli anakartı ile 4x ethernet desteği verdiğini de hatırlamakta fayda var. PCIe X16 slotlarının yan sıra 1 adet PCIe X1 ve 2 adet te tiik PCI slotuna sahip olan anakartın ön panelinde ise PS/2 klavyeve fare portları , Com1, SPDIF Coaxial + Digital çıkılşar. 1394, 2GbE, 6 USB, 2 ESATA ve 7.1 kanal HDA portları yer alıyor.
AMD'nin hem yeni jenerasyon işlemcileri hemde yeni nesil işlemcileri için artık son hazırlıklarda tamamlanmak üzere ve firmanın yeşil ışık komutunu vermesi ile yılın son çeyreği içerisinde hem işlemci hemde anakart (yonga seti) arenasında tam bir AMD fırtınası esebilir. Bu arada Gigabyte'ın RD790 temelli yeni anakartı GA-MA790-DQ6'nın bir örneğinin şu an Türkiye'de olduğunun da altını çizmekte fayda var. Son bir not olarak ta RD790 yonga seti piyasada K790 olarak ta yer alabileceği belirtiliyor.
Ama size üzücü bir haber bu anakart p8 işlemci güç girişi istiyor.Eğer psu nuzda böyle bir çıkış yoksa bu anakartı kullanamayacaksınız.
LENOVO 3000 G530
amd kimsenin ilgisini çekmiyor olsa gerek.
LENOVO 3000 G530
Senin bu yaptığına flood deniyor (bizim köyde başka bişe de deniyo ama karıştırmayalım ) Sadece görünüşünü ve 4 PCI-E yuvasını sevdim
Okul bitti
bu gördüğün sistem intelin sonu demek.Bunu sakın unutma yaz bir kenera.
LENOVO 3000 G530
Takım tutar gibi marka tutuyon ha
Okul bitti
Tabi ki öyle.Ama güzel anakart.Yiğidi öldür hakkını yeme demişler.Bakalım nvidia nın cevabı ne olacak bu çipsete.
LENOVO 3000 G530
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu - |
Yer imleri