teşekkürler arkdaşım.. lcd aldığım zaman çok işime yarayacak
Genellikle LCD ve TFT ekranlarda karşılaşılan ölü piksel (dead pixel) problemi için geliştirilmiş bu küçük yazılım ekranda gösterdiği ana renkler sayesinde hatalı olan pikselleri bulabilmemize yardımcı olur. program kurulum gerektirmemektedir. Yapmamız gereken indirdiğimiz zipli dosyayı açmak ve daha sonra resimdede göründüğü gibi çeşitli renkler için ölü piksel olup olmadığını bulmak.
Versiyon : 1.1
Boyut : 26 KB
Dil : İngilizce
Lisans : Ücretsiz
İşletim Sistemi: Win 2000/Win 98/Win Me/Win NT/Win XP
Üretici:laptopshowcase
Programın Tanıtım Sayfası
İndirme Adresi
Programın görünüşü;
Şimdide ölü piksel nedir ona bir bakalım:
LCD monitörlerde pikseller, transistörlerle kontrol ediliyor ve bu transistörlerin herhangi birinde arıza olması, "piksel hatası" dediğimiz bir kusur oluşturuyor. LCD monitörlerde piksel kusurlarına çok sık karşılaşılmasının ana sebebi, LCD monitörlerde kullanılan transistör sayısıyla çok alaklı. Her piksel, 3 alt pikselden oluşuyor ve her alt pikseli bir transistör kontrol ediyor. 1280x1024 çözünürlüğe sahip bir 17" LCD'de toplam 1280x1024x3=3.932.160 adet transistör bulunur. Bu kadar transistör içerisinden aslında 1-2 tanesinin arızalı olması olağan bir durum olmasına rağmen, can sıkıcı bir durumdur.
LCD monitörlerde rastlanan piksel kusurları birkaç farklı şekilde ortaya çıkıyor. Bu piksel hatalarına ölü piksel denir. Ölü piksel denmesinin sebebi, ilgili pikseli kontrol eden transistör ün açılıp kapanma işlevini artık yerine getirememesinden dolayıdır. Ölü piksellerin birkaç farklı çeşidi var:
Karanlık(siyah) piksel : İlgili pikseli denetleyen transistörün kapalı durumda iken işlevsiz hale geçtiğinden dolayı bu piksellere karanlık(siyah)piksel denir. Özellikle arka planın beyaz ve açık renk olduğu durumlarda belli olur. Aydınlık noktaya göre daha az rahatsız edicidir.
Aydınlık piksel : İlgili pikseli kontrol eden transistörün açık halde iken işlevsiz hale geçerse aydınlık piksel olarak adlandırışan kusur oluşur. Karanlık piksel kusuruna göre daha fazla rahatsız eder ve beyaz arka plan hariç hemen hemen çoğu arkaplanda kendini belli eder. Çoğu monitörün parlaklık ayarı, LCD arka ışığını(backlight) kısmadan ayar yaptığı için (bazı üst seviye monitörlerde arka ışık için ayrıca ayar vardır) eğer düşük parlaklıkta monitör kullanıyorsanız, açık arka planlarda bile beyaz nokta dikkatinizi çekebilir.
Renkli pikseller : Her piksel, üç alt pikselden oluşur: Kırmızı, yeşil, mavi (RGB). Bu alt piksellerdeki herhangi birisindeki arıza, o pikselde görüntülenmesi gereken rengi tam olarak gösteremez. Farklı bir renkte sürekli yanar.
Transistör hataları, entegre devre üretiminin doğasından kaynaklanan bir durumdur. LCD monitörler, entegre devrelere göre daha büyük olduğu için entegre devrelerin aksine 2-3 bozuk transistör kabul edilebilir sayılabilir. Üstelik, 2-3 hatalı transistöre sahip LCD monitörü arızalı olarak kabul edilirse, LCD monitör fiyatların çok üst seviyeye çıkması gerekebilir.
LCD paneller, geniş boyutlarından dolayı entegre devrelere nazaran bozuk transistöre sahip olma olasılıkları daha yüksek. Örneğin, 12" bir LCD ekranda 8 tane "arıza" görünüyor. 6"'lik bir wafer 'da ise 3 tane arıza var. 6"'lik wafer'dan yaklaşık 137 işlemci çekirdeğinin çıkacağını ve bunlardan 3'ünün bozuk olarak işaretlenecektir. Bu yüzden, LCD monitörlerde 2-3, hatta ve hatta 6-7 öü pikselin normal kabul edilebileceğinin altını çizmek gerekiyor.
Bu arızalı transistör meselesine firmaların da %100 çözüm bulması şu aşamada mümkün değil. Dolayısı ile 1-2 veya daha fazla ölü piksele sahip monitörler de satılan ürünler arasında bulunuyor. Eğer ölü piksele sahip bir monitör alırsanız ve bunun değiştirilmesi için ilgili firmaya talepte bulunursanız, firmanın ölü piksellerle ilgili olarak bir garanti politikasının olduğunu göreceksiniz. Bazı firmalar, 2 tane aydınlık pikseli normal sayarken, bazısı 3 tane aydınlık pikseli normal sayabilmektedir. Bazı markalar ise, bazı modellerinde, örneğin Philips ve ASUS, 0 ölü piksel garantisi veriyorlar ama bu ürünlerin fiyatı da nispeten müadillerine göre pahalı oluyor.
Alıntıdır.
teşekkürler arkdaşım.. lcd aldığım zaman çok işime yarayacak
LCD'm olsada ölü 5-10 ölü pixeli olsa
Okul bitti
teşekkürler tufoli benim sony sağlam çaktı çok şükür
GÜL BAHÇESİNDEN SOLMADAN GEL..
bize sunduğun bilgiler gerçekten çok güzel.bende lcd kullanıyorum allahtan bende çkmadı.yazıda philips monitörlerin 0 ölü piksel garantisi olduğunu yazmışlar bana kalırsa böyle bişey olması mümkün değil.philips monitörlerin bir çoğunda öle pizel çıkar bu kaçınılmıyor.Ben herkeze lg aldırıyorum hiç te problem çıkmıyor.
LENOVO 3000 G530
TSK
SAMSUNG 940BW 19" SAGLAM
intel E6600 - asus p5b 965 - ati X1650xt 512mb - 1024X2 kingston 677mhz - 300 gb X 2 - samsung 19" lcd ekran- 450walt kasa philips 5.1
program güzel. samsung 19" widescreen vardı ölü piksel yok şükür
allah a şükür bnm de samsung 19" widescreen de ölü piksel yok
philips 170C6 sağlam 17"
Dün akşam Aceleyle Aldığım Samsung 732N Plus Lcdde en korktuğum ve bir türlü lcdlere ısınamadığım ölü pixel çok şükür yok valla binlerce şükürler olsun rabbime yaw Samsunguda tebrik ederim
paylaşımınız için çok teşekkürler.bende yeni bir lcd monitör aldım 17"casper monitör.ekranda üstte sağ köşeye yakın 1 tane nokta var bu programı denedim ekren daki nokta sarı ve beyazda kayboluyor.bu ölü piksel mi demek ne yapmalıyım.yardımcı olursanız sevinirm.
Stuck piksel o.Sürekli bi sarı nokta varsa takılmış piksel deniyor ona ve ölü pikselden pek bir farkı yok.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu - |
Yer imleri