Hub, pasif bir cihazdır, yani üzerinde bir program çalışmaz, sadece gelen elektrik sinyallerini paylaştırır. Hub, kendisine takılan bilgisayarların kabloların 1.2.3.4.5.6.7.8. tellerini paralel yapar. Bu şekilde iletişim sağlanır. Hub hattı paylaştırır. Mesela 8li 100mbps bir hub'ımız olduğunu varsayalım, hub kendisine bağlı 8 bilgisayarı teoride her porta 12,5kbps şeklinde 100 mbps'ı paylaşırlar. Bir başka deyişle, hub'daki maksimum hız 100mbps dır. Switchlerde ise durum tamamen farklıdır. Switchler daha akıllı cihazlardır ve modellerine bağlı olarak üzerine bağlanan bilgisayardaki ethernet kartının mac adresini alır ve bunu bilip data akışını buna göre yapar. Layer 3 switchler (Layer 3 Switching için: Large Enterprise - Cisco Systems
/technologies/L3_switching.html) daha da fazla iş yapıp, IP numarasına göre yönlendirme yaparlar. 10/100 autosense bir switche bağlanan portların tamamı kendine ayrılmış olan 100mbps'lık hatlar üzerinden iletişim kurar. Yani switchler kendi içlerinde bir çeşit sanal network'ler kullanarak iletişim kuracak iki bilgisayarı bağlar ve bunu yaparken kendisine bağlı diğer bilgisayarların iletişimini yavaşlatmazlar. Bu şekilde performans artar.
Ayrı bir nokta ise Collusion dır. Hub'ta collusion varsa yani ethernet kartlarından biri arızalıysa bu hub'ın çalışmasında kesintiler yaratır, bazen de çalışmasını engeller. Fakat switch problemli portu algılayıp, arızanın diğer portları etkilemesini engeller.
turkpoint.com dan alıntıdır.
Yer imleri