3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Sep 2006
    Mesajlar
    8
    İtibar Gücü
    0

    Windows Kayıt Defteri – Bölüm 1

    Giriş ve HKEY_CLASSES_ROOT


    Her şeye başlamadan önce Kayıt Defterinin(Registry) ne olduğunu bilmelisiniz. Bu yazıyı okuyanların çoğu büyük ihtimalle biliyor ancak bilmeyenler de olabileceğinden açıklamaya çalışayım. Windows Kayıt Defteri, uygulama ve sistem ayarlarını tutmaya yarayan bir veritabanıdır diyebiliriz kısaca. Windows 3.1’de bunun için “ini” dosyaları kullanılıyordu ancak bu bir yerden sonra çok büyük karmaşaya yol açtığı için her şeyin daha derli toplu ve rahat olmasını sağlayan “Kayıt Defteri” sistemi geliştirildi ve Windows95’ten itibaren kullanılmaya başlandı.

    Kayıt defterinde birçok programın önemli ayarları, sisteminizle ilgili neredeyse tüm ayar ve kayıtlar, dosya uzantılarına ilişkin bilgiler, bazı dosya tiplerinin ekstra özelik sayfaları ve bunun gibi birçok bilgi ve ayar bulunur. Ancak tabi ki bazı programlar ayarlar için hala “ini” dosyalarını kullanıyor.

    Windows Kayıt Defterindeki işlemleri “Windows Kayıt Defteri Düzenleyicisi”ni kullanarak yapıyoruz. Bu programı çalıştırmak için “BaşlatÇalıştır” yolunu izledikten sonra açılan yere “regedit” yazıp “Tamam” düğmesine basmalısınız.

    Açılan pencerenin solunda anahtarlar, sağ tarafında ise seçili anahtara ait çeşitli değerler görüntülenir.
    Bu değerler “Dize Değeri”,”İkili Değer”,”DWORD Değeri”,”Çok Dizeli Değer” ve “Genişletilebilir Dize Değeri” olmak üzere 5 çeşittir. Biz daha çok dize değerleriyle uğraşacağız ama yeri geldiğinde diğer değer tiplerini de kullanacağız ve bunların açıklamalarına yer vereceğiz. Şimdilik “Dize Değeri”nin bir metin bilgisi taşıdığını bilmemiz yeterli. Hiçbir şey yapmadan önce bütün kayıt defterinin veya değiştireceğiniz yerin yedeğini almakta fayda var. Bunu yapmak için yukarıdaki menüden “DosyaVer…” yolunu izleyebilirsiniz. Burada “Seçili Dal” işaretli olursa sadece seçili olan anahtar ve tüm alt anahtarlara ait bilgiler belirttiğiniz dosyaya kopyalanır. Eğer “Tümü” seçeneğini seçerseniz tüm kayıt defteri kopyalanır ki bu işlem biraz uzun sürebilir. Daha sonra bu dosyaya çift tıklayarak bilgileri kayıt defterine aktarabilirsiniz.

  2. #2
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Sep 2006
    Mesajlar
    8
    İtibar Gücü
    0

    Windows Kayıt Defteri - Bölüm 2

    HKEY_CURRENT_USER ve Control Panel


    Bu bölümde Windows’un çeşitli kullanıcı ayarları bulunur. Yazı imlecinin yanıp sönme hızından altmenülerin açılması için üzerinde beklemeniz gereken süreye, pencerelerin büyütülüp küçültülmesi sırasındaki animasyona kadar birçok ayarı kontrol edebilirsiniz. Açıkçası bu ayarları buradan elle değiştirmeye uğraşmak çok da mantıklı ve rahat değil çünkü bunları değiştirmeye yarayan konforlu programlar var. Yine de ben başlıca birkaç tanesine burada değineceğim.

    Burada kilit anahtar “Desktop”. Buna tıkladığınızda yanda bir dolu değer göreceksiniz. Sırayla açıklayalım:

    AutoEndTasks(Dize Değeri): Değeri 1 olursa cevap vermeyen uygulamalar otomatik olarak kapatılır.

    CoolSwitch(Dize Değeri): Değeri 1 olursa [ALT]+[TAB] tuş kombinasyonuyla yapılan hızlı uygulama değiştirmeyi aktifleştirir.

    CoolSwitchRows(Dize Değeri): CoolSwitch penceresinde görüntülenecek satır sayısı.

    CoolSwitchColumns(Dize Değeri): CoolSWitch penceresinde görüntülenecek olan sütun sayısı.

    CursorBlinkRate(Dize Değeri): Yazı imlecinin yanıp sönme hızı.

    DragFullWindows(Dize Değeri): Değeri 1 olursa pencereleri sürüklerken çerçeve göstermek yerine direk olarak taşıma yapar.

    FontSmoothing(Dize Değeri): FontSmoothingType(DWORD): Buradaki sayı 2 olursa ClearType yazıtipi kenar düzeltmesi kullanılır.

    ForegroundFlashCount(DWORD): Buradaki değer arkaplandaki bir pencerede bir değişiklik olduğunda görev çubuğundaki simgesinin kaç kere yanıp söneceğini belirtir.

    HungAppTimeout(Dize Değeri): Yanıt vermeyen bir uygulama kapatılmadan önce kaç milisaniye bekleneceğini belirtir.(3000 gibi bir değer sistemin hızını arttırır ancak veri kaybına yol açabilir.).

    MenuShowDelay(Dize Değeri): Altmenülerin açılması için başlığın üzerinde beklemeniz gereken süreyi milisaniye cinsinden belirtir. Bunu 65535 gibi bir değer yaparsanız beklemek yerine tıklamanız gerekir(aslında yine bekliyorsunuz ama o kadar beklemek isteyeceğinizi sanmıyorum ).

    PaintDesktopVersion(DWORD): Değeri 1’se masaüstünün sağ alt tarafına Windows sürüm bilgilerini yazar. Bu anahtar yoksa oluşturup değerini 1 yaptığınızda da aynı şey olur. Ancak yeni anahtar oluştururken “Yeni DWORD” değeri olarak oluşturmalısınız.

    ScreenSaveActive(Dize Değeri): Değeri 1’se ekran koruyucu aktif olur.

    ScreenSaveIsSecure(Dize Değeri): Değeri 1’se ekran koruyucu parolasını aktifleştirir.

    ScreenSaveTimeOut(Dize Değeri): Ekran koruyucunun devreye girmesi için gereken boş kalma süresini saniye cinsinden belirtir.(Bu ekran koruyucu ayarlarının tümünü denetim masasındaki görüntü özelliklerinden de yapabilirsiniz.)

    SCRNSAVE.EXE(Dize Değeri): Ekran koruyucu dosyasının yolunu belirtir.
    SmoothScroll(İkili Değer): Değeri 01 00 00 00 olduğun yumuşak kaydırmayı etkinleştirir.(kaydırırken daha yumuşak bir geçiş olur)

    WaitToKillAppTimeout(Dize Değeri): Bir uygulama sonlandırılmadan önce beklenecek süreyi milisaniye cinsinden gösterir.

    Wallpaperla iligli ayarları da yine görüntü özelliklerinden yapabilirsiniz.

    WheelScrollLines(Dize Değeri): Fare tekerleğini bir kez çevirdiğinizde(1 tık, 1 tur değil ) kaç satır kaydırılacağını belirtir.

    Oh be burası bitti ama bizim yapabileceklerimiz bitti mi? Tabi ki hayır! Daha buranın altındaki “WindowsMetrics” anahtarı var . Bakalım orada neler varmış:

    IconTitleWrap(DWORD): Değeri 1 olursa simgelerde genişliği aşan simge isimlerinin sonuna üç nokta koymak yerine satırlara böler.(Bu arada buraya kadar olan başlıkları anlatmama sebebim o değerleri çok daha rahat ve güvenli şekilde değiştirme imkanınız olması).

    MinAnimate(Dize Değeri): Pencereler büyütülüp küçültülürken garip bir animasyon gösterilir. Bu değer 0 olursa bu animasyon gösterilmez.

    Shell Icon BPP(Dize Değeri): Gösterilen simgelerin renk derinliğinin kaç bit olduğunu belirtir.

    Shell Icon Size(Dize Değeri): Gösterilen simgelerin boyutunu belirtir.(16,32,64 olabilir).

  3. #3
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Sep 2006
    Mesajlar
    8
    İtibar Gücü
    0

    Windows Kayıt Defteri Yazı Dizisi - Bölüm 3

    Windows\CurrentVersion anahtarı


    Aslına bakarsanız burada da artık kayıt defteriyle ilgili bilgi vermek yerine çeşitli anahtarların ne işe yaradıklarını açıklayacağım. Burada bilgisayara kurulu programların kullnıcıdan bağımsız olan ayarları tutulur ki en çok ayar da bu yüzden burada bulunur.

    Ben Windows'la iligli bilgdiğim ayaları burada sizlerle paylaşacağım, daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, kendini kayıt defterinin uçsuz bucaksız sularına bırakmalısınız .

    Windows'la ilgli ayarlar SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion alt anahtarında bulunur. Haydi başlayalım artık:

    Run: Bu anahtar altında bulduğunuz değerler bilgisyar ilk açıldığında otomatik olarak çalıştırılan programlarla ilgili bilgileri içerir. Değerin ismi programı anlatan herhangi birşey olabilir. İçerdiği bilgi de programın yolunu içerir ki buraya çeşitli parametreler de koyabilrsiniz. Aynı zamanda açılışta başlamasını itemediğniiz progamları da buradan silebilirsiniz.(Dize Değeri)

    RunOnce: Bu anahtar da sadece BİR KEZ çalışacak programları içerir. Yani o anda orada birşey görüyorsanız bilgisayarınzıın sonraki açılışında o program çalıştırılır ve bu kayıt buradan silinir. Kullanımı "Run" anahtarıyla aynıdır.(Yapı olarak yani)(Dize Değeri)

    Setup: Bu anahtar altında Windows'a ait çeşitli temel bilgiler yer alır. Bunları isteğinize göre düzenleyebilirsiniz ama ne yaptığınızdan emin değilseniz ellememenizde fayda var.

    - BootDir(Dize Değeri): Bİlgisyarın açılış için hangi sürücüyü kullancağını belirtir.

    - SourcePath(Dize Değeri): Windowsun kurulduğu yolu belirtir.

    - ServicePackSourcePath(Dize Değeri): ServicePack dosyalarını yolunu belirtir. Eğer bu klasörü taşımak istiyorsanız işinize yarayabilir.

    - ServicePackCachePath(Dize Değeri): ServicePack önbellek dosyalarının yolunu belirtir. Yine bu klasörü ya da komple servicepack klsörünü taşımak istiyorsanız işinize yarayabilir.

    Uninstall: Bu anahtar belki bir çok kişini başına sonradan bela olan "Program Ekle/Kaldır" listesini içerir. Gördüğünüz her alt anahtar bir programa ait bilgileri taşır. Tabi burada sizin orada gördüğünüzden çoooook daha fazla alt anahtar var. Yine ne yaptığınızdan emin olmadığınız sürece bilmediğiniz anahtarları kurcalamamanızı öneririm. Buradan kaldırdığınız halde listede ismi görünen programların isimlerini silebilirsiniz. Kaldırma dosyasının yeri yanlış olan programların yollarını düzeltebilir, kendi programınızı bu listeye ekleyebilir ve daha birçok(!)(ne kaldıysa artık ) şey yapabilirsiniz. Artık yapısını açıklayabiliriz sanırım.

    Buradaki alt anahtarların isimleri sadece programı tanımlamak için olduğundan listeye etkileri yoktur. Aslına bakarsanız basit bir program için sadece iki değer bulunur:

    - DisplayName(Dize Değeri): Bunun taşıdığı bilgi programın listedeki ismidir.

    - UninstallString(Dize Değeri): Bunun taşıdığı bilgi de kaldırmak için çalıştırılacak programın yoludur. TAbi yine çeşitli parametreler içerebilir.

    Windows2K ile birlikte bu listede programa ait başka bilgiler de görüntülenmeyebaşladı eğer bunları da ayarlamak ya da eklemek isterseniz:

    - DisplayIcon(Dize Değeri): Programın yanında görüntülencek simge için yol bilgisi içerir. Dll, exe yada ico uzantılı dosyalar olabilir.

    - DisplayVersion(Dize Değeri): Programın sürüm bilgisini içerir.

    - HelpLink(Dize Değeri): Programla ilgili yardım alınacak web adresini içerir.

    - HelpTelephone(Dize Değeri): Programla ilgili yardım alınabilecek telefon numarasını içerir.

    - Publisher(Dize Değeri): Programı dağıtan firmanın adını içerir.

    - UrlInfoAbout(Dize Değeri): Programla ilgili bilgi alınacak web adresini içerir.

    - UrlUpdateInfo(Dize Değeri): Programın güncellenebileceği web adresini içerir.

    - VersionMajor(DWORD): Programın ana sürüm değerini içerir.(Örn: Sürüm 4.2 ise bu '4' olmalı.)

    - VersionMino(DWORD): Programın ikincil sürüm değerini içerir.(Örn: Sürüm 4.2 ise bu '2' olmalı.)

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu -
 

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2